Wednesday, 7 November 2012

Resepi Ayam Masak Kurma

Ni la rupa Ayam Masak Kurma ku... LAPARR..
Salam..
Untuk anda yang sedang mencari resepi Ayam Masak Kurma yang MABELES,
ni aku kongsikan resepi yang aku guna pakai setiap kali tekak ni teringin nak makan lauk favourite orang Malaysia ni.Mungkin ada resepi yang lebih best, tapi resepi aku ni bagi selera aku dah cukup sesedap rasa orang kata,..Selamat Mencuba!


Bahan-Bahan Untuk Menumis

1-Bawang Kecil  - 6 biji
2-Bawang Putih -  3 ulas
3-Halia Sebesar Ibu Jari
4-Cili Merah (Cili Masak - 2 atau 3 tangkai
----KISAR semua bahan di atas----

5-Kayu Manis Sebatang
6-Buah Pelaga
7-Rempah Kurma - Saya guna jenama Adabi
----CAMPUR semua bahan ini bersama  BAHAN KISAR-------

Bahan Utama
1-Ayam Segar Secukup nya- ( untuk resepi ni sya guna seekor ayam sederhana besarnya)
2-Kentang Secukupnya -saya guna 4 atau 5 biji - Setiap satu Potong 4 -( tapi klu kentang tu somel jer saiznya ,potong dua cukup ye,klu x nanti kang jadi inti karipap pulak  kentang kecik2,...hehe)
3-Santan Pekat             - 2 cawan
4-Santan Cair               - 1 1/2 cawan
5-Air Asam Jawa    -  3 sudu
6-Garam secukupnya
7-Bawang Besar - Potong 4 - Untuk Hiasan
8-Tomato - Potong 4 - Untuk Hiasan
9-Cili Masak - Potong dua memanjang - Untuk Hiasan

 Cara-Cara
1- Panaskan Minyak Dalam periuk,tumis bahan kisar yang dah dicampur bersama bahan tumis tadi sehingga
     naik bau.
2-Masukkan ayam,tambah air sedikit sahaja untuk mengelakkan rempah hangit  -- biar merenih hingga ayam kelihatan mula masak.
3-Masukkan santan cair dan kentang,perlahankan api - biar merenih perlahan -jangan lupa kacau
4-Masukkan Santan Pekat - garam dan perasa
5-Masukkan bawang besar yang dipotong 4- biar merenih perlahan
6-Tunggu hingga ayam betul-betul masak,sesuaikan rasa garam gula kalau mahu dan kepekatan kuah - 
   bolehla adjust sendiri ape yang perlu ye
7-Bila ayam sudah masak sempurna dan kentang sudah lembut,masukkan air asam jawa dan air limau nipis.
8-Masukkan semua bahan untuk hiasan yang masih belum dimasukkan - biar kuah merenih perlahan-
9-Sedia untuk dihidang

10- PASTIKAN ADA SAMBAL BELACAN -BARU SYOKK .. hehhe

------------------------ SELAMAT MENJAMU SELERA nyummm2------------------------------------

1 comment: